^Back to Top
facebook

Állatokért.hu

Segítség Nekik, Tőlünk

Állatokért.hu - Segítség Nekik, Tőlünk Az oldal célja a talált állatok orvosi ellátásának és biztonságos elhelyezésének segítése. Egy gyűjtemény az állatvédő szervezetekről, orvosokról, segítőkről.

Mit tegyek ha elveszett egy állatom?

Értékelés:
(0 szavazat)

Szeretnénk néhány gyakorlati tanácsot adni, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elveszett házi kedvenced minél gyorsabban hazatalálhasson.

- Először is kezd el azonnal a keresést: járd végig a lakóhelyed környékét, azokat az útvonalakat ahol rendszeresen sétáltok, megfordultatok együtt.

- Készíts plakátot melyben leírod az eltűnés körülményeit, a állat fajtáját, nemét, korát,  jellemző tulajdonságait, ismertető jegyeit (pl. ha kutya, vagy cica, milyen nyakörvet viselt, van-e tetoválása, mikrochipje) és az elérhetőségedet.  Ha van rá módod célszerű fényképes plakátot nyomtatni és azon a területen több helyre kitenni, ahol a kutya elveszett, valamint a környék forgalmas pontjainál: közértnél, buszmegállóban, postánál és a környékbeli állatorvosoknál, állateledel kereskedőknél, kutyakozmetikusoknál.

Fontos, hogy az emberek tudatába bekerüljön a kutya képe. Ha több helyen látják, többször jön szembe a képe egy lámpaoszlopon, jobban rögzül. Nem mindenkinek van internet elérhetősége, így sok esetben a plakátolás a legeredményesebb keresési forma. Érdemes ráírni, hogy nem csak annak a hívását várjuk, aki megtalálta, hanem az is keressen fel minket, aki látta, mert így információt szerezhetünk a haladási irányáról, így tudni fogjuk merre keressük. Plakátokat nagy körzetben kell szórni, messzire eljuthat egy kutya kis idő alatt, főleg ha megriad valamitől, akár 20 km-t is megtehet egy-két nap alatt.

- Érdeklődj a környékbeli lakóknál, üzletekben, nem látta-e valaki.

- Az elveszett házikedvencedről készített fotót  rakd ki a lehető legtöbb interentes közösségi oldalra, juttasd el a hozzád legközelebb eső állatvédő szervezethez, de érdemes megnézned azt is, hogy valahol az interneten nem hírdetik-e már. 

- Keresd fel a területileg legközelebb működő állatvédő szervezetet, de ebben az esetben is a leghatékonyabb valamely internetes közösségi oldalra feltölteni az álalt fotóját és legfontosabb adatait.

- Amennyiben a kutyád, cicád rendelkezik mikrochippel és regisztrálva van a www.petvetdata.hu chipnyilvántartásban  (bővebben a mikrochip információk rovatban) , menj el a legközelebbi állatorvoshoz és kérd meg, hogy a petvetdata adatnyilvántartó lapján, a megjegyzés rovatba írja be, hogy az állat elveszett, keresik. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy a chipnyilvántartásban az élő telefonszámod szerepel-e. Így bármelyik állatorvos, akihez a kutyát esetleg beviszik, azonnal tud értesíteni.

-Ha a mikrochipes kutyát, cicát eddig nem regisztráltad a petvetdatába, azt még most is megteheted! Az oltási könyvben (törzskönyvön) megtalálható a chip száma, így a regisztrációt ez alapján is el tudják végezni.

- Hasznos ha a helyi rádióban, újságban internetes hírportálokon is tudod hirdetni az elveszett házi kedvenced.

Reméljük sikerrel jársz és szeretett kedvenced minél előbb egészségesen hazajut!

 

Kérjük tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez a kutyát és gazdát is nagyon megviselő eset többé ne fordulhasson elő!

- A kutyán mindig, még a kertben is feltétlenül legyen nyakörv és gravírozott – címmel és névvel ellátott fém biléta.

– Tetess a kutyába mikrochipet, ami megkönnyíti az azonosítást.

– Erősítsd vagy magasítsd meg a kerítést, ha a kutya azon keresztül szökött el! A kapu mindig legyen bezárva!

– Forgalmas útvonalon soha ne sétáltass kutyát póráz nélkül!

– Csak olyan személyre bízd a kutyát, aki maradéktalanul betartja a kutyával kapcsolatos utasításaid!

– Ivartalaníttasd kutyádat ha az a tüzelési időszakban szeret szomszédolni (szukát és kant egyaránt)!

– Ne engedd oda a kutyád ismeretlen kutyához, amíg biztosan nem győződtél meg arról, hogy a másik kutyának nincs támadási szándéka!